פיגור שכלי - מה זה אומר?
פיגור שכלי, המכונה גם מוגבלות שכלית התפתחותית, הינו לקות בהתפתחות השכלית אשר נגרמת בעיקר עקב סיבות תורשתיות ואשר מקשה על רכישת כישורי למידה, מיומנויות חברתיות, יכולות תקשורתיות, ביצוע פעולות שגרתיות ופיתוח מיומנויות החיוניות לתפקוד היומיומי.
הלקות השכלית נבדקת באמצעות נתונים קבועים כגון גיל שכלי, מנת משכל ובדיקת התאמה של הסתגלות אישית וחברתית. במידה ויש
איחור התפתחותי על פי פרמטרים אלו, ניתן להסיק כי מדובר בפיגור שכלי.
הגדרת המונח התרחבה בשנים האחרונות, כך שהיא כוללת לא רק אנשים שנולדו עם הלקות, אלא גם את מי שאיבדו את כישוריהם השכליים במהלך חייהם, למשל עקב תאונה. בישראל ישנם כחמישים אלף אנשים הסובלים מפיגור שכלי בדרגות חומרה שונות.
הלקות בפיגור שכלי עלולה ליצור גם השלכות חמורות על תחומים רבים בחייו של הסובל ממנה, לרבות
הפרעות קשב וריכוז, הפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה, דיכאון, חרדה ואף נטיות אובדניות, אשר מקשות עוד יותר על ההתמודדות הקשה ממילא עם לקות זו.
על מנת לדאוג לזכויותיהם של מי שסובל מלקות זו, בין היתר נחקק חוק הסעד, טיפול במפגרים, 1969, תשכ"ט, אשר מגדיר את הזכויות הבסיסיות של הסובלים מפיגור ואת הקמת וועדת האבחון.
ועדת האבחון
אבחון הלוקים הסובלים בפיגור שכלי נעשה באמצעות וועדת אבחון מיוחדת מטעם האגף לטיפול באדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית של משרד הרווחה וזאת על סמך עריכת הבדיקות הבאות:
בדיקה רפואית פיזית, בדיקה פסיכולוגית, בדיקת התפתחותית וחברתית ובדיקה פסיכיאטרית הנעשית במידת הצורך. הוועדה מגדירה האם מי שעומד בפניה סובל מפיגור שכלי ולאילו הטבות הוא זכאי.
הקצבאות וההטבות שהלוקה בפיגור שכלי זכאי להן:
מסגרות חינוך
פעוטות שוועדת האבחון קבעה לגביהם שהינם בעלי פיגור שכלי, זכאים להשתלב במעונות יום שיקומיים, אשר מותאמים במיוחד לילדים בעלי צרכים מיוחדים, בני פחות משלוש שנים.
מעונות היום השיקומיים דואגים גם לצרכיהם הרפואיים והבריאותיים של הפעוטות ומעניקים להם טיפולים מקדמים שונים, כגון טיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד. במקרה הצורך ניתן לשלב גם סייעת ואף לקבל תוכנית טיפול וחינוך אישית.
לצורך מימוש הזכות למעון מסוג זה יש צורך לפנות למחלקת שירותים חברתיים, מטעמה של הרשות המקומית. הפנייה חייבת להיות מלווה במסמכים מתאימים, לרבות דו"ח אבחון ודו"ח על מצב התפתחות.
ילדים ובני נוער אשר סובלים מפיגור שכלי ואשר מתגוררים בבית הוריהם ולא במסגרות טיפוליות אחרות, יכולים להשתלב במסגרת החינוך הרגיל, במידה ומצבם קל יחסית או במסגרת החינוך המיוחד.
במסגרת החינוך הרגיל הילדים משולבים בכיתות הלימוד הרגילות, תוך סיפוק צרכיהם המיוחדים.
במסגרת החינוך המיוחד, הילדים לומדים בכיתות ייעודיות נפרדות, אשר משולבות במבני בתי ספר לחינוך הרגיל.
גמלת ילדה נכה - המוסד לביטוח לאומי מעניק להוריו של ילד הסובל מפיגור שכלי קצבה חודשית וזאת מגיל 3 חודשים ועד לגיל 18 שנים. לאחר מכן מוחלפת גמלת הילד הנכה בקצבת נכות כללית עד הגיעו של הילד לגיל פרישה, שמוחלפת בגמלת סיעוד.
לשם כך על הוריו של הילד להגיש תביעה לביטוח הלאומי להכרה בילדם כנכה. לאחר מכן על הילד לעבור את בדיקת הוועדה הרפואית של המוסד. על פי תקנות הביטוח הלאומי, גמלה זו תינתן לילד במידה ומנת המשכל שלו נמוכה בלפחות שתי סטיות תקן מזו הממוצעת של בני גילו וכן התגלו אצלו קשיים הסתגלותיים וחברתיים.
גובה הקצבה נקבע בהתאם לרמת נכותו של הילד ומידת תלותו בזולת. הקצבה כוללת גם קצבה לסידורים מיוחדים וגמלה לעזרה בלימודים ולטיפול התפתחותי. בנוסף, רשאים הוריו של הילד לשכן אותו במסגרות מעוני היום השיקומיים, בכפוף לתשלום השתתפות עצמית ובהמשך במוסדות החינוך המיוחד.
הורי ילד הסובל מפיגור שכלי זכאים אף הם לזכויות מסוימות, לרבות הנחה בתשלומי הארנונה, הטלפון והמים, קבלת
תו נכה לרכב, הנחה בתשלומי אגרת הרישוי לרכב ועוד.
קצבת נכות כללית - קצבת נכות כללית הינה קצבת הביטוח הלאומי אשר מחליפה את גמלת הילד הנכה בהגיעו לגיל 18. קצבה זו תינתן למי שסובל מפיגור שכלי מגיל 18 ועד לגיל הפרישה, בתנאי שנקבעו לו לפחות 60% נכות רפואית ולפחות 50% אובדן כושר להשתכר.
אחוזי הנכות נקבעים בהתאם למנת המשכל של הלוקה בפיגור שכלי:
-
פיגור גבולי, מנת משכל 79-70 - 20%.
-
פיגור קל, מנת משכל 69-55 - 40%.
-
פיגור בינוני, מנת משכל 54-49 - 65%.
-
פיגור קשה, מנת משכל 39-30 - 75%.
-
פיגור חמור, מנת משכל 29-0 - 100%.
לשם קבלת הקצבה, יש להגיש תביעה לקצבת נכות בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים של החולה, תוך 90 ימים מיום הפסקת העבודה או הירידה ביכולת ההשתכרות. חולה ללא הכנסה יכול להגיש תביעה מיידית. יש לצרף לטופס התביעה אישורים רפואיים וכן אישור על עבודה וגובה הכנסה. לאחר מכן יזומן החולה לוועדה רפואית של הביטוח הלאומי, שתקבע את זכאותו לקצבה, היקפה ומשכה.
זכויות נוספות
לרשות הסובלים מפיגור שכלי קיימות גם זכויות רפואיות נוספות וביניהן:
-
פטור מתשלומים מסוימים בקופות החולים.
-
סיוע במימון מכשירים ועזרים.
-
מסגרות תעסוקה ייעודיות.
-
מסגרות דיור בקהילה.
-
ייעוץ ושיקום מקיפים.
ארגוני סיוע
בארץ קיימים מספר ארגונים חברתיים אשר מסייעים למי שסובלים מפיגור שכלי ולהוריהם ולרבות בכל הקשור למימוש הזכויות המגיעות להם על פי חוק.
הארגון המרכזי הינו אקי"ם, אשר נוסד על ידי הורים לילדים הסובלים מפיגור שכלי. ארגון זה פורס ברחבי הארץ מעונות דיור, מרכזי יום, מרפאות שיניים ייחודיות, מתקני נופש ייעודיים, מסלול שירות מיוחד בצה"ל, מוקדי תעסוקה ועוד.
בנוסף לאקי"ם קיים גם בית אקשטיין, שהינו ארגון הפועל למען אנשים ממגוון אוכלוסיות מיוחדות וביניהם הסובלים מפיגור שכלי ומעמיד לרשותם שירותי דיור, שירותי חינוך ושירותי תעסוקה, השמה והכשרה.