תו נכה לרכב – איך תשיגו את התג שמאפשר לכם לחנות בחניית נכים?

לא במקרה תו נכה לרכב הוא תו נחשק מאוד ולא במקרה לא פשוט להשיג אותו. תו נכה ממש "מסדר את החיים" מבחינת חנייה לנכים, ושווה להתאמץ לקבל אותו. הסיבה ברורה. זה לא חדש שקשה למצוא חניה בישראל, אבל עבור נכים מדובר באתגר קשה שבעתיים, משום שאם לא ימצאו חניה נגישה ייתכן שכלל לא יוכלו להתנייד מהרכב אל היעד. לכן, תו חניה לנכים הוא בין הזכויות החשובות שיש לנכים, משום שהוא מבטיח להם חניה קרובה ונגישה ככל האפשר אל המקום שאליו הם רוצים להגיע.

אלא שהביורוקרטיה שכרוכה בהשגת תו נכה מתישה. הגורם שמנפיק את התו הוא משרד התחבורה, וצריך להציג בפניו מסמכים רבים.

אז איך מקבלים תו נכה לרכב?

הנה כמה נקודות שחשוב לדעת:

מי זכאי לקבל תג נכה לרכב?

  1. עיוור / לקוי ראייה שמחזיק בתעודה
  2. רופא קבע שהוא אדם עם מוגבלות הזקוק לרכב כאמצעי תנועה בגלל מוגבלות ברגליו  או שהוא מוגבל בהליכה וזקוק לכיסא גלגלים לנכה
  3. רופא קבע שדרגת נכותו מגיעה ל-60% לפחות ותנועתו בדרכים בלי הרכב האמור עלולה לערער את מצב בריאותו

סוגי תו חנייה לנכים

ישנם כמה סוגי של תו נכה לרכב:

  • תו נכה עם משולש ירוק – לאנשים שאינם מתניידים עם כיסא גלגלים.
  • תו נכה על כיסא גלגלים עם מלבן כחול – לנכים שזקוקים לכיסא גלגלים או לרכב כאמצעי תנועה.
  • תג נכה ירוק או כחול של משרד הביטחון (עם כלנית)

כל התווים הללו מקנים את אותן זכויות מבחינת חוק החניה לנכים, אבל רכב הנושא תג עם סמל כיסא גלגלים רשאי גם לנסוע בנתיב המיועד לתחבורה ציבורית כאשר הנכה נמצא ברכב.

 

חסר מאפיין alt לתמונה הזו; שם הקובץ הוא BANNER-3.png

זכויות החניה שמקנה תו נכה לרכב

הסיבה שבגללה חשוב כל כך שנכים יקבלו תו נכה לרכב היא שהתו מאפשר להחנות את הרכב בחניית נכים – אשר בדרך כלל שמורה וממוקמת הכי קרוב לכניסה. חניה זו צריכה להיות מסומנת בתמרור 437 ומותר לחנות בה רק כאשר תג הנכה בתוקף וכאשר הרכב נמצא בשימוש הנכה שהתו ניתן לו.

אם אין חניית נכים ייעודית, תו נכה מאפשר להחנות את הרכב גם בחנייה אסורה. זאת, אם מתקיימים אין חניית נכים או שמקום החנייה הייעודי לא היה פנוי.

כמובן, גם נכים שיש להם תו נכה חייבים לא להפריע לתנועה ולא לסכן הולכי רגל כאשר הם חונים במקום כזה.

בכל מקרה, אם מדובר במקום חניה ציבורי שהגישה היחידה אליו היא דרך חניה ציבורית בתשלום, בעל תו נכה פטור מתשלום.

לכמה זמן תקף תו חניה לנכים?

תג חניה יכול להינתן לתמיד או באופן זמני, בהתאם למצב הרפואי של בעל הזכאות. התקופות הן פרקי זמן של שנה, שנתיים או שלוש שנים.

כאמור החל ממרץ 2019, תו נכה לרכב יכול להינתן לצמיתות.

האם תו נכה מיועד לרכב אחד?

ניתן לקבל תג חניה אחד עבור שני כלי רכב, אם שניהם משמשים להסעת הנכה, כולל שני כלי רכב שלא בבעלות הנכה, המשמשים את הנכה דרך קבע. השימוש בתג מותר רק ברכב המשויך לתג, ורק אם הנכה נמצא ברכב (כנהג או כנוסע).

>> מגיע לכם רכב נכה? אל תהססו ליצור קשר עם מומחה שידאג לכם >>

היזזהרו מלנצל את התו לרעה. אדם לא מורשה העושה שימוש בתג עובר עבירה פלילית שלצידה צפוי לקנס של עד 13 אלף שקלים, והזכאות לתג עלולה להתבטל זמנית.

האם מותר לחנות חינם עם תו נכה בכחול-לבן?

החוק לא קובע שאפשר להחנות רכב נכה חינם בכחול-לבן – אבל יש רשויות מקומיות שמאפשרות זאת ביוזמתן. לכן צריך לברר כל מקרה לגופו.

אילו מסמכים צריך להגיש כדי לקבל תו נכה לרכב?

כאן מתחיל הסיפור המייגע – כי צריך לרכז מסמכים רבים ובנוסף להגיש טופס בקשה לתו נכה. את הבקשה מגישים באתר משרד התחבורה.

המסמכים שיש לצרף הם:  

  • צילום תעודת זהות של הנכה + ספח
  • צילום רשיונות רכב.
  • אישור חשבון בנק או דוגמת המחאה (לצורך החזר אגרה).
  • אם הרכב רשום על שם בן/בת זוג יש לצרף צילום תעודת זהות שלהם.
  • מסמכים עדכניים מ-3 החודשים האחרונים מרופא המומחה בתחום המחלה שבגינה מוגשת הבקשה, שיכללו התייחסות ליכולת התנועה של מגיש הבקשה. רצוי לשמור על עותק מכל מסמך, היות שהמסמכים לא יוחזרו לשולח. כמו כן, אין לשלוח דיסקים וצילומי רנטגן.
  • חולים אונקולוגיים יצרפו אישור מרופא אונקולוג מומחה

לא פשוט להשיג את כל המסמכים הרפואיים בלוחות הזמנים הנדרשים, במיוחד כשמדובר באדם נכה שיש לו קשיים אובייקטיביים. לכן מומלץ לקבל סיוע מאדם שמתמחה בנושא, בין אם חברת מימוש זכויות רפואיות ובין עם גורם אחר, שיסייע לרכז את כל המסמכים ולהתמודד עם הגופים הרלבנטיים.

חניית נכים – תנאי זכאות

אם אתם מחזיקים בתג חניה לנכה, ייתכן שתוכלו להיות זכאים גם לחניית נכים שמורה עבורכם ליד הבית (במרחק של מקסימום 200 מטר). אם אי אפשר לארגן כזאת חניה, הרשות המקומית חייבת לייצר מקום חניית נכים עבורכם במרחק של 400 מטר מהבית על חשבונה. הרשות המקומית חייבת לבצע את הדבר תוך 60 יום מהגשת הבקשה, ולהציב תמרור עם מספר הרכב.

כמובן, מבחינת הנכים החניה הזאת היא קריטית. כדי להימצא זכאים, נדרש שרופא המוסמך לאשר נכות מוועדות הביטוח הלאומי יאשר בכתב שמתקיימים לגביכם תנאי 1 או 2, + תנאי 3:

  1. אתם מוגבלים בהליכה וזקוקים לכיסא גלגלים לצורך ניידות.
  2. אתם נכים הזקוקים לרכב כאמצעי תנועה בגלל רגליכם הנכות.
  3. דרגת נכותכם מגיעה ל-90% לפחות ותנועתכם בדרכים בלי רכב עלולה לערער את מצבכם הבריאותי (מי שנקבעו לו פחות מ-90% נכות עשוי להיות זכאי בהתאם להחלטת הרשות המקומית).
  4.  
חסר מאפיין alt לתמונה הזו; שם הקובץ הוא BANNER-3.png

אדם שמתלווה אל הנכה ונוהג עבורו ברכב שהוקצה לו מקום החניה רשאי להחנות את הרכב באותו מקום חניה.

אם יש לכם כבר חניה שמתאימה לצרכים שלכם, הזכאות אינה תקפה (כולל חניה פרטית לדירה).

איך לממש ולהשיג את סימון החניה

כמובן שמקום חנייית נכים הוא נכס בעל ערך רב, ולכן כדי להשיג אותו צריך לעמוד בדרישות רבות ולהגיש בקשה בכתב לגוף האחראי ברשות המקומית על חניה והצבת התמרורים ("מחלקת החניה", "ועדת התמרור המקומית", "ועדת תחבורה עירונית" וכד') בצירוף המסמכים הבאים:

  • מכתב בקשה
  • צילום של תג החניה לרכב נכה (משני צדדיו) שהונפק עבור אותו רכב
  • צילום תעודת הזהות וספח
  • צילום של רישיון הרכב שעבורו מבוקשת הקצאת מקום החניה
  • אישור על אחוזי הנכות מהביטוח הלאומי
  • אישור על אחוזי מוגבלות בניידות ממשרד הבריאות (אם יש)
  • מי שמעל גיל פרישה עשוי להתבקש לצרף חוות דעת של רופא מומחה המאשרת את מגבלת הניידות
  • דרישות נוספות משתנות של הרשות המקומית בה מתגורר הפונה (ניתן למצוא פרטים באתרי הרשויות).

מה קורה אם נקבעו לנכה פחות מ-90% נכות?

יש מצבים שדורשים תהליך ממושך ומתיש מול הרשות המקומית. כך למשל, גם אם יש לכם תו חניית נכה, אך נקבעו לכם פחות מ-90% נכות בביטוח לאומי – תצטרכו לפנות לוועדה של הרשות המקומית. הוועדה תקבע אם הנסיבות מצדיקות את הקצאת מקום החניה עבורכם, בהתחשב בחומרת נכותכם ובמידת ההשפעה שיש לנכות על ניידותכם.

במילים אחרות, ייתכן מאוד שכדאי יהיה להיעזר בגוף שיש לו ניסיון בהתמודדות מול הרשויות המקומיות, כמו חברה או מומחה למימוש זכויות רפואיות.

מגיע לכם תו נכה? צרו קשר עם מומחה שידאג לכם

עוד כתבות שיעניינו אתכם על מימוש זכויות רפואיות

 

אודות המחבר
משרד עו"ד כפיר דיין דובב
משרד עו"ד כפיר דיין דובב

עו”ד כפיר דיין דובב עוסק כעו”ד תביעות אובדן כושר עבודה, עו”ד רשלנות רפואית, תביעות סיעוד, דיני עבודה וביטוח פנסיוני. מייסד המשרד עו”ד דיין דובב שימש משך שנים רבות כמנהל בכיר באחד ממנהלי ההסדרים הפנסיוניים הגדולים במשק וכן בסוכנויות ביטוח פרטיות, ומכיר את התחום לפרטי פרטיו גם בצדו המשפטי וגם בצדו המעשי.

עו”ד דיין דובב ליווה מאות רבות של הליכים בתחומי תביעות ביטוח, רשלנות רפואית ודיני עבודה. עו”ד דיין דובב מרצה במכללת פרקטיכל המקיימת קורסים מקצועיים לעורכי דין פעילים.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מידע נוסף סביב הנושא
ביטוח לאומי נכות ילדים

מדינת ישראל מעמידה באמצעות המוסד לביטוח לאומי, סעדים שונים למשפחות עם ילד נכה או ילדים נכים. בסקירה להלן נסביר אילו זכויות מקנה בביטוח לאומי נכות

גמלת ילד נכה אוטיזם

ילדים המאובחנים כמי שנמצאים על הספקטרום האוטיסטי, עשויים להיות זכאים לקבלת גמלת ילד נכה אוטיזם מהמוסד לביטוח לאומי מדי חודש, באמצעות הוריהם. תכליתה של גמלה

נכות ילדים

גידול ילד נכה הוא אתגר לא פשוט ולכן החוק הביטוח הלאומי בישראל, מעמיד לרשות הילד הנכה ובני משפחתו מגוון סעדים. במדריך זה נפרט אודות הזכויות

תשלום רטרואקטיבי ילד נכה

ישנם מקרים שבהם קצבת ילד נכה ניתנת לקבלה גם עבור התקופה שקדמה להגשת התביעה בפועל. בשורות הבאות נסביר מהם התנאים לקבלת תשלום רטרואקטיבי ילד נכה

תקנות ילד נכה

תקנות ילד נכה במוסד לביטוח לאומי פורסמו בשנת 2010 ועוסקות בהגדרת תנאי הזכאות לקבלת גמלאות למשפחות בהן גדלים ילדים עם לקויות פיזיות. שכליות ו/או נפשיות

עו''ד כפיר דיין דובב
עו”ד זכויות רפואיות כפיר דיין דובב

משרד עו"ד כפיר דיין דובב שם לו למטרה להילחם את מלחמתכם. אנו נרתום את הניסיון והידע המקצועי שלנו על מנת לוודא כי זכויותיכם נשמרות, נסייע לכם לקבל את הכספים המגיעים לכם, ונפעל בנחישות חסרת פשרות לקבלת הפיצוי המרבי עבורכם.

צריכים סיוע וליווי משפטי?